refresh

ProductEmigratie

Hieronder ziet u informatie over dit product. Klik op de tabbladen in het horizontale menu om meer informatie te zien.


Gaat u voor langere tijd naar het buitenland? Dan bent u wettelijk verplicht om u uit te laten schrijven bij de gemeente waar u woont.

U moet zich uitschrijven als u binnen een jaar gedurende 8 maanden of langer in het buitenland bent (dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn).

Voor uw uitschrijving heeft de gemeente uw nieuwe adres in het buitenland of het adres in het land waar u als eerste verblijft nodig.

Wanneer uitschrijven?
U moet zich vijf dagen (weekend meegerekend) of korter voor uw vertrek laten uitschrijven bij de gemeente waar u ingeschreven staat.

Uitschrijven
Kies een van de mogelijkheden:

  • Vertrekken niet alle bewoners van uw huidige adres? De persoon die naar het buitenland vertrekt moet persoonlijk langskomen. Maak hiervoor een afspraak
Meenemen
Als u een afspraak maakt, neem dan het volgende mee:
  • Paspoort of identiteitskaart
  • Uw nieuwe adres in het buitenland of het adres in het land waar u als eerste verblijft 

Bewijs van uitschrijving

Een bewijs van uitschrijving krijgt u na uw melding gratis toegezonden of u krijgt het direct mee na uw afspraak.

Bent u al vertrokken? Vraag het bewijs van uitschrijving dan aan bij de Registratie niet-ingezetenen (RNI) (digitaal loket). Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Verklaring omtrent het gedrag voor emigratie, werkvergunning of visum?

Vraag een verklaring aan met dit formulier (justis.nl) van justitie. Meer informatie hierover leest u onder tabblad Overig.


Uitschrijven kan direct.

Log in op mijn Overheid en kijk of uw uitschrijving is verwerkt.

Uitschrijven is kosteloospinlogo.

Ook een bewijs van uitschrijving is kosteloos, tenzij u het bewijs aanvraagt vanuit het buitenland als u al vertrokken bent. Een aanvraag vanuit het buitenland kost €15,45.

Verklaring omtrent het gedrag (VOG) voor emigratie, werkvergunning of visum?


Bij emigratie, het afgeven van een werkvergunning of het toekennen van een visum vragen autoriteiten van het betreffende land om een VOG. Zo controleren zij of u een justitieel verleden hebt.

Bij een VOG-aanvraag voor een emigratie, visum of werkvergunning gelden speciale regels. In veel gevallen is het aanvraagformulier niet ingevuld en ondertekend door de buitenlandse vertegenwoordiging.

U moet het formulier (justis.nl) zelf invullen en een officieel document van de buitenlandse organisatie bijvoegen. Dat kan een ambassade, consulaat of andere organisatie zijn. Het document moet aan u gericht zijn en alle gegevens bevatten die op het aanvraagformulier worden gevraagd.

Wetgeving

Meer informatie over emigreren en wonen in het buitenland vindt u op Rijksoverheid.nl.

Laden